EN BÜYÜK DEVLET ADAMI HZ ÖMER

Merhaba arkadaşlar gelmiş geçmiş en büyük devlet adamı olan HZ.Ömer’den bahsedelim  nasıl bir devlet adamı HZ. Ömer. HZ. Ömer denilince akla ilk gelen adalet ilkesi ve emanet duygusudur. Hakla batılı ayıran anlamına gelen “Faruk “ mahlası da adalet ilkesinin yansımasıdır.

*ADALET & DEVLET MALINA KARŞI HASSASİYETİ


HZ. Ömer adelet mülkün temelidir sözümün sahibidir.
Bu durumda “Adalet” olmazsa olmaz kuralı merkeze oturmuştur.
HZ. Ömer devlet malına titizliği ile bilenen örnek bir  idarecidir.
HZ. Ömer ben devlet malından nefsimi yetim malı derecesine indirdim zengin olursam ondan kaçınırım muhtaç olursam ihtiyacım kadar ondan yerim tekrar zengin olursam onu yerine koyarım. HZ. Ömer özel işleri için devlet malını hiç bir zaman kullanmamıştır. Kıt kanaat geçinmesine rağmen devletin malına karşı olan tutumu hiç bir zaman değişmemiştir.
Kendine  övgü yağdıran “yalakalık” insanlardan hep uzak durdu siz Allah’ın rızasının peşinde değil devletin malının peşindesiniz derdi.

* İDARECİ VE GÖREVLİ ŞEÇİMİNDEKİ HASSASİYETİ
HZ. Ömer’in görevli seçerken söylediği söz.

Kimki biri sırf bir adamı sevdiği ve akrabası olduğu için kamu görevine atarsa Allah’a Resul’üne ve müminlere hainlik etmiş olur. Kimki kötü huylu bir adamı bile bile tayin ederse oda tayin ettiği kişi gibidir der. 
HZ. Ömer’in görevli tayinindeki en temel kriteri ehliyet ve liyakattir.
Öyleki görevlendirmelerde kişilerin toplumdaki konumuna değil işin ehli olup olmadığına bakar. Görevli tahin etmeden önce o kişinin ne kadar malı var hepsi tek tek yazılırdı. Mal beyanı onun zamanından gelme diyebiliriz. 

Bir yemek veya bir şerbet ikram edildiğinde herkes bundan yiyip içebiliyor mu diye sorar HAYIR yiyemiyor derlerse HZ. Ömer’de onu yemez ve içmezdi. Dicle nehrinin kıyısın da bir çobanın koyunu kaybolsa rabbim benden sorar diyen bulunduğu görevin ne kadar önemli olduğunu unutmayan bir devlet adamı HZ. Ömer. 
Fakirin zenginden hakkını alan ve savunan bir liderdi HZ. Ömer.
HZ. Ömer vefat etti adaletin onda dokusu yer yüzünden kalkı. Daha binlerce yazılacak kelime var HZ. Ömer hakkında başka yazılarımızda devam ederiz inşallah. Bu devirde yolunu kaybetmiş devlet adamlarına ışık olması dileği ile hoşçakalın. 


Yorumlar